Czy sokowirówka to dobry zakup?

Pogoda za oknami zmienia się jak w kalejdoskopie – po siarczystych mrozach przyszła gwałtowna odwilż, co sprawia, że nasza odporność jest wystawiona na ciężką próbę. Jak co roku, w moim domu zaczyna się prawdziwa sztafeta. Jednego dnia ja pociągam nosem, by następnego zakatarzony był mój synek, a na końcu mąż. Mając dość takiej sytuacji, postanowiłam wprowadzić nową terapię świeżymi sokami.

Pomysł podsunęła mi mama, kiedy przypomniała mi o naszej starej i wysłużonej sokowirówce. Niestety, nie da się z niej korzystać bez budzenia nie tylko domowników, ale i sąsiadów za ścianą, dlatego stanęłam przed koniecznością zakupu nowego sprzętu. Oczywiście nie uśmiecha mi się kolejny wydatek, ale chęć wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych jest zbyt silna. Szklanka świeżego soku to przecież idealny początek dnia!

Wybór najlepszej sokowirówki to nie łatwa sprawa. W dodatku większość znajomych polecała mi wyciskarki do soków. Mój mały nie przepada jednak za gęstymi, zawiesistymi sokami, dlatego sokowirówka to na razie jedyna opcja. Przeczesałam chyba całą wirtualną sieć, aby znaleźć ich zalety i wady, a teraz podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami. Główną zaletą sokowirówek jest ich szybkość. Dzięki nim można przygotować dosłownie hektolitry soku w krótkim czasie. Duży otwór wsadowy oraz silnik o dużej mocy pozwalają szybko wyciskać duże ilości warzyw i owoców. Sok ma rzadką i klarowną konsystencję, co docenią zwłaszcza młodzi rodzice – małe dzieci wolą zazwyczaj właśnie takie soczki. Sokowirówki są również znacznie tańsze od wyciskarek.

Jak się okazuje, sokowirówki mają jednak szereg wad. Sok ma dość niską wartość odżywczą, ponieważ urządzenia te nie są w stanie wydobyć cennych substancji zawartych w komórkach roślinnych. Odsączają jedynie sok, a resztę pozostawiają w postaci wilgotnego miąższu. Wysokie obroty powodują przy tym duże napowietrzenie soku – możemy to dostrzec w postaci piany na jego powierzchni. Napowietrzony sok bardzo szybko ulega utlenieniu, a substancje odżywcze giną. Z tych względów nie możemy go przechowywać i musimy wypić zaraz po wyciśnięciu. Co więcej, sokowirówki mają trudności z wyciskaniem owoców jagodowych i warzyw liściastych. Są też dość pracochłonne w czyszczeniu.

Te wady jednak mnie nie zrażają. Szklanka szybko wyciśniętego soku – nawet napowietrzonego – jest lepsza niż garść tabletek czy suplementów witaminowych. Dzięki sokowirówce w ekspresowym tempie przygotujemy zdrowy napój dla wszystkich domowników. Fakt ten z pewnością docenią takie leniuchy jak ja, które nie lubią całego ranka spędzać w kuchni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s